Creation & udržitelnost

Creation & udržitelnost

Otázka udržitelnosti a životního stylu, který je „eko-friendly“, jsou velkými tématy dneška. Tato problematika není cizí ani jednomu z našich jihoafrických vinařství – Creation. Jeho vinice se nacházejí v samotném srdci Kapské květenné říše neboli Capensis, což je jedna z nejvíce biodiverzních oblastí pro víno na světě.

„Jsme zcela odhodlaní zachovat naše vzácné životní prostředí i pro budoucí generace, a to prostřednictvím spolehlivých postupů, díky nimž prostředí nejen udržujeme, ale rovněž obnovujeme,“ uvádějí zástupci vinařství Creation. Tato oddanost přírodě a jejímu zachování je zakořeněná nejen v rámci týmu Creation, nýbrž „prorůstá“ i mezi celou jejich komunitu – distributory, klienty, zkrátka milovníky dobrého vína.

Klimatické změny mají dopad i na víno, jak ukazují mnohé odborné studie. Experti v nich zdůrazňují, že například extrémní vlny veder často doprovázené požáry mohou změnit chuť vína. Vinařští odborníci i laikové dobře vědí, že chuť vína je spojená také s podmínkami, ve kterých jsou hrozny pěstované.

Lidé z Creation proto připravili srozumitelnou Strategii udržitelnosti, která má několik bodů:

Prostředí

Farma: Na úspěšnosti každého vinaře má jasný podíl také Matka příroda, toho si je tým Creation dobře vědom, a proto dodržuje zásady udržitelnosti tak, jak je představila Integrovaná produkce hroznů a vína (IPW). „Pracujeme ruku v ruce s přírodou. A navíc jsme se zavázali k podpoře organizace Landmark Foundation, Creation také zvolilo přátelský postoj k dravcům,“ uvádějí zástupci vinařství.  Creation je tak jedno z pouze devíti jihoafrických vinařství, které obdrželo akreditace od organizace EnviroWines. Od května 2022 má vinařství Cretion status Mistra-Ochranáře od Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

Vinice: Svoje jméno – Creation – si vinařství nevybralo náhodou. Create znamená tvořit, a tak je vinařství vlastně synonymem pro všemožné inovace ku prospěchu vín. „Byli jsme první vinařství, které po roce 1994 zasadilo odrůdy prosté virů. Právě výsadba vinných odrůd bez virů je zásadní pro udržitelnost,“ vysvětlují zástupci Creation s tím, že jejich odřízky jsou používání k množení nových sadeb v Jihoafrické republice.Co se týče opatření k zachování biodiverzity půdy, patří k nim výsadba zimních krycích plodin. Mezi další taková opatření se řadí i kompostování organického odpadu, který je dále používán jako mulč na vinicích. Neodmyslitelná je také „armáda“ berušek a sov, které slouží jako regulátoři škůdců.

Sklípky: Creation se v plné míře řídí zásadami připravené IPW. Všechna jejich vína nesou „pečeť“ udržitelnosti a jednoty, která svědčí o jejich oddanosti zůstat „eko-friendly“ vinařstvím. Zmiňovaná známka má sofistikovaný systém trasování, díky kterému je možné sledovat každé stádiu produkce vín od Creation, a to skutečně od vinic, přes sklizeň a cesty hroznů do sklípků, až po stáčení vína do láhví.

Klimatické změny: „Jsme odhodláni podílet se na předních vědeckých iniciativách v našem oboru a podporovat je,“ říkají o sobě členové Creation rodiny. A o jaké projekty se jedná? Například ClimaVin, tj. projekt globální změny klimatu vedený Univerzitou Stellenbosch; či projekt Vititec GEN-Z, zahrnující experimentální výsadby Chardonnay a Pinot Noir, s cílem vytvořit klony a podnože, které jsou nejvhodnější pro zmírnění změny klimatu.

Zajišťování zdrojů

Vinařství Creation se řídí heslem: Co roste společně, patří k sobě. Tato strategie se propisuje i do jejich menu – vybírají jen ty nejčerstvější sezónní suroviny od místních dodavatelů. V současnosti na 80 procent produktů je z regionálních zdrojů, vinařství Creation se tak snaží co nejvíce snížit svou uhlíkovou stopu. Jejich snaha není jen udržitelná, měla zároveň velmi pozitivní dopad na tamní ekonomiku.

Creation a jeho lidé

Zdravý tým je šťastný a motivovaný tým, to je další zásada, kterou Creation ve vztahu ke všem svým zaměstnancům dodržuje. Hledí na jejich fyzické i psychické zdraví, zvláštní pozornost je věnovaná rovněž nutričním plánům, dostatečnému pohybu a kognitivnímu chování a terapii. Kladou důraz na zachování dobré kondice na základě léčby a terapie s přírodou a spoluprácí s mentory.

Kvalifikační růst a rozvoj dovedností stojí vysoko v žebříčku pracovních hodnot Creation, a to od programů pro osobní rozvoj po mezinárodně uznávané kvalifikace jako WSET (osvědčení od světoznámé organizace Wine & Spirit Education Trust). Zaměstanci Creationu tak mají stále prostor, kam a jak „růst“, vinařství jim dává prostor prohlubovat si znalosti a plně dosáhnout svého potenciálu.

Komunita: Jednou z výzev jihoafrického vinařského průmyslu je, jak obohatit životy rodin v našich zemědělských komunitách. Pro vinařství Creation jsou prioritami vzdělávání a potravinová bezpečnost. Zapojení Creation do vzdělávacího projektu Hemel-en-Aarde Pebbles, jehož jsme zakládajícím členem, se datuje do roku 2017. Tým Creation se podílí na zeleninové zahradě Pebbles Hemel-en-Aarde, ta poskytuje čerstvé produkty rodinám v Pebbles a dalším členové komunity. Podporujeme také udržitelnou zahradu Franklin Ohana Sustainability Garden v nedalekém městě Hawston.

Klienti: „Všech našich hostů si velmi vážíme a víme, že zdravé a chutné jídlo je důležité jak pro ně, tak pro nás. Chceme, aby jejich zážitek v Creation byl co nejlepší,“ vysvětlují lidé z vinařství s tím, že jejich kuchaři jsou schopni uspokojit širokou škálu chutí klientů, a to přizpůsobit se jakýmkoli dietním či alergickým požadavkům. „Všechna naše vína jsou veganská. A ohledem na blaho našich klientů v současné době pořádáme sérii workshopů Víno a Wellness,“ dodávají členové týmu Creation.

Naši kuchaři uspokojí širokou škálu chutí a většinu dietních požadavků. Všechna naše vína jsou veganská. S ohledem na blaho našich klientů v současné době pořádáme sérii workshopů Víno a Wellness. 


Kontakty



Morava a Slezsko:

Lucie Detko

+420 734 304 324

lucie.detko@gmail.com

Čechy & Kavárny a restaurace:

Klára Popovová-Dvořáková

+420 607 822 558

klara@holz.cz

Vína můžeme dovážet a dodávat díky přízni a trpělivosti společnosti H&V:

Herrmann & Vogel spol. s r.o.

Dědinská 29, 161 00 Praha 6

IČ: 45277192, DIČ: CZ45277192