Zážitek, požitek a dekadence v Creation

Zážitek, požitek a dekadence v Creation

Zážitek, požitek, dekadence: I taková umí být degustace vína. A kde? Jedině v Creation - jak říká a píše novinářka, cestovatelka a naše vinná víla Darča Jíchová. 

Dobré víno a jídlo je spojení známé snad od nepaměti, a i vinařští laikové znají všeobecnou poučku: červené víno s tmavým masem, bílé víno k salátům, rybám a světlému masu, růžové ke zbytku. Či další rozšířenou kombinaci – víno, sýr a hrozny. To je všechno v největším pořádku, hlavní je, aby si člověk pochutnal. Kdo je ale specialistou na párování a dovedl jej k naprosté dokonalosti? Jednoznačně jihoafrické vinařství Creation. V jejich podání nejde jen o perfektní souznění vína a jídla, jde o umění.

Navštívila jsem poměrně hodně vinařství a účastnila se jejich degustací – hned několik na Moravě, pár ve Francii a Itálii a vyjela jsem za vínem i do Španělska. V Česku jsem pak měla možnost ochutnávat vína z Balkánu, Moldavska, Gruzie či Ázerbájdžánu a přes známé se mi do rukou dostala chilská, argentinská či australská vína. Zkrátka z každého rožku, trošku, jak se říká. Našla jsem své favority, nicméně mou „láskou“ už léta zůstávají Chenin Blanc a lehoučký Viognier.

Těsně před covidem jsem byla v Praze na degustaci právě jihoafrických vín od Creation, Carolyn Martin a její pravá ruka Daniela Hugo přijely do Česka. Byla to také první příležitost, kdy jsme měla možnost vyzkoušet párování ala Creation. Nic se ale nevyrovná tomu, jak vše probíhá právě u nich ve vinařském kraji Walker Bay. Ano, ano, člověk musí vyjet až do JAR, ale pokud by se někdo ptal, zda to stojí za to, moje odpověď bude vždy: Rozhodně, ano.

Tvrdím, že Creation udělali z párování vína a jídla umění, abych si to obhájila. Starají se o to, abyste mohli každý daný chod, či chcete-li bod sestaveného menu prožít všemi smysly. Včetně hmatu a sluchu. Sáhnout si tak můžete na minerály, které dávají vínu jiskru, či poslechnout si šum z lastury z nedaleké zátoky, přičichnout si ke květům, jež se mají odrážet v buketu vína, nebo ochutnat exotické ovoce, jehož podtóny se ve vínu objevují. Také jsem byla na začátku mírně skeptická a jako věčný cynik jsem do toho všeho šla s jistým nadhledem.

Hned u prvního chodu jsem však naprosto podlehla kouzlu a umu expertů z Creation, pak už jsem se jen nechávala unášet na vlnách lahodného vína a vynikajícího jídla a všech dalších vjemů, které mi zdejší vinaři nabídli. Kuchaři jsou navíc vstřícní a umí se přizpůsobit všem požadavkům, a to i tomu mému, když jsem teprve u vchodu hlásila, že já a česnek rozhodně nejsme kamarádi. Menu lze na místě přizpůsobit, jakýmkoliv nárokům a požadavkům. To je za mě další velké plus, ještě větší plus je za to, že je připravená i nealkoholická verze degustace.

Je pro mě těžké hledat, co bych Creation vytkla, abych za sebe pravdu řekla: Nic. Nicméně ano, chápu, že do Jihoafrické republiky do vinařství trochu odříznutého od hlavních turistických lákadel se ne každému (a už vůbec ne každému Čechovi) bude chtít, možná to ono jediné negativum, které Creation mají, že je pro nás tak daleko. S tím, bohužel jen tak nic neuděláme, ALE chutě Afriky, konkrétně pak „naší Afriky“, vám rádi nabídneme zprostředkovaně, a to přes Naše africká vína, kde si na e-shopu můžete vína včetně degustačních balíčků a receptů objednat. Najdete nás rovněž na různých vinařských akcí, a jelikož jsme se snad už i konečně dočkali konce pandemie, je možné, že obnovíme i tradiční ochutnávky vína s našimi jihoafrickými vinaři.

Photos


Kontakty



Morava a Slezsko:

Lucie Detko

+420 734 304 324

lucie.detko@gmail.com

Čechy & Kavárny a restaurace:

Klára Popovová-Dvořáková

+420 607 822 558

klara@holz.cz

Vína můžeme dovážet a dodávat díky přízni a trpělivosti společnosti H&V:

Herrmann & Vogel spol. s r.o.

Dědinská 29, 161 00 Praha 6

IČ: 45277192, DIČ: CZ45277192